sininen valo akneensininen valo akneen

Sieni-akne, selitetty

kirjoittanut Andres Jimenez | 11. heinäkuuta 2022
Jos olet kuten monet ihmiset, et ehkä ole kuullut sieni-aknesta ennen. Se on suhteellisen harvinainen tila, mutta se voi olla melko vakava, jos sitä ei hoideta. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mitä sieni-akne on, mikä sen aiheuttaa ja miten sitä voidaan hoitaa. Annamme myös vinkkejä kuinka ehkäistä sieni-aknea kehittymästä alun perin.

Sieni-akne, perusasiat

Joten, mikä on sieni-akne? Sieniakne on eräänlainen ihotulehdus, jonka aiheuttaa sieni. Yleisin sieni-aknea aiheuttava sienityyppi on nimeltään Malassezia. Tämä erityinen sienityyppi löytyy monien ihmisten iholta, mutta siitä tulee ongelmallinen vasta, kun se kasvaa liikaa. Kun näin tapahtuu, sieni voi aiheuttaa useita erilaisia ​​iho-ongelmia, mukaan lukien sieni-akne.
sininen valo akneen

Miltä sieni-akne näyttää?

Sieni-akne näyttää paljon tavalliselta aknelta, mutta siinä on joitain keskeisiä eroja. Ensinnäkin sieni-akneen liittyy usein kutinaa ja punoitusta.
Lisäksi sieni-aknea esiintyy yleensä alueilla, joilla on paljon hiuksia, kuten päänahassa, rinnassa ja selässä. Lopuksi, sieni-akne on usein ominaista pienet, punaiset kuoppia, jotka ovat täynnä mätä. Jos sinulla on jokin näistä oireista, on tärkeää käydä lääkärissä, jotta hän voi varmistaa, onko sinulla sieni-aknea vai ei.
paras sininen valo akneen

Sieniaknen syyt

Nyt kun tiedämme, mitä sieni-akne on, katsotaanpa joitain asioita, jotka voivat aiheuttaa sen. Kuten aiemmin mainittiin, Malassezian liikakasvu on sieni-aknen ensisijainen syy. On kuitenkin olemassa muutamia muita asioita, jotka voivat edistää tätä liikakasvua.

Heikentynyt immuunijärjestelmä

Yksi yleisimmistä sieni-aknen syistä on heikentynyt immuunijärjestelmä. Kun immuunijärjestelmäsi ei toimi kunnolla, se ei pysty pitämään sientä kurissa, minkä vuoksi se voi kasvaa hallitsemattomasti. On monia asioita, jotka voivat heikentää immuunijärjestelmääsi, mukaan lukien stressi, unen puute ja tietyt sairaudet. Jos uskot, että immuunijärjestelmäsi saattaa olla syyllinen sieni-akneen, on tärkeää mennä lääkäriin, jotta hän voi suorittaa testejä.

Hormonaalinen epätasapaino

Toinen yleinen sieni-aknen syy on hormonaalinen epätasapaino. Kun hormonit ovat epätasapainossa, se voi hajottaa ihosi herkän ekosysteemin, mikä voi johtaa sienten liikakasvuun. Hormonaaliset epätasapainot ovat usein syyllisiä teini-ikäisten akneen, mutta ne voivat vaikuttaa myös aikuisiin. Jos epäilet, että hormonisi voivat olla syyllisiä sieni-akneen, on tärkeää käydä lääkärissä, jotta hän voi suorittaa testejä.

Tietyt lääkkeet

Tietyt lääkkeet voivat myös aiheuttaa sieni-aknea. Näitä lääkkeitä ovat steroidit, antibiootit ja ehkäisypillerit. Jos käytät jotakin näistä lääkkeistä ja sinulle kehittyy sieni-akne, on tärkeää keskustella lääkärisi kanssa vaihtoehtoisista vaihtoehdoista.

Sieni-aknen ehkäisy

Nyt kun tiedämme, mikä aiheuttaa sieni-aknen, katsotaanpa katso joitakin tapoja estää se.

Puhdista iho säännöllisesti

Yksi parhaista tavoista ehkäistä sieni-aknea on puhdistaa iho säännöllisesti. Tämä tarkoittaa kasvojen (ja muiden vaurioituneiden alueiden) pesemistä miedolla saippualla ja lämpimällä vedellä. Muista taputella ihosi kuivaksi jälkeenpäin. Sinun tulee myös välttää ihon liian kovaa hankaamista, koska se voi ärsyttää sitä ja pahentaa sieni-aknea.
sininen valo akneen

Vältä reseptivapaata aknehoitoa

Monet käsikauppaan saatavat aknehoidot voivat itse asiassa pahentaa sieni-aknea. Tämä johtuu siitä, että nämä hoidot sisältävät usein voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa sienten liikakasvua. Jos käytät reseptivapaata aknehoitoa ja sinulle kehittyy sieni-akne, on tärkeää lopettaa hoidon käyttö ja mennä lääkäriin.

Sieni-aknen hoito

Jos sinulla on sieni-akne, on tärkeää käydä lääkärissä, jotta hän voi määrätä asianmukaisen hoidon.

Anti-sienilääkkeet

Yleisin sieni-aknen hoito on sienilääke. Nämä lääkkeet voidaan ottaa suun kautta tai levittää iholle. Yleisimmät suun kautta otettavat sienilääkkeet ovat terbinafiini (Lamisil) ja itrakonatsoli (Sporanox).
Yleisin paikallisesti käytettävä sienilääke on ketokonatsoli (Nizoral).
Näiden lääkkeiden vaikutus voi kestää jopa kahdeksan viikkoa, joten on tärkeää olla kärsivällinen. Sillä välin voit auttaa lievittämään oireitasi käyttämällä hellävaraista puhdistusainetta ja välttämällä voimakkaita kemikaaleja.
Nämä lääkkeet voivat olla voiteiden, geelien tai pillereiden muodossa. Muista noudattaa huolellisesti lääkärisi ohjeita, kun käytät näitä lääkkeitä.

Valoterapia

Joissakin tapauksissa sieni-aknea voidaan myös hoitaa valoterapiaa. Tämä on eräänlainen hoitomuoto, jossa käytetään kodin ultraviolettivalolaitteet tappamaan umpeen kasvaneen sienen. Valohoitoa käytetään usein yhdessä sienilääkityksen kanssa.
valohoito aknen hoitoon
Jos sinulla on sieni-akne, on tärkeää käydä lääkärissä, jotta hän voi määrätä asianmukaisen hoidon. Oikealla hoidolla voit puhdistaa ihosi ja palata luottavaiseksi ja mukavaksi omassa ihossasi.

Muuta ihosi solawavella

Etkö ole varma mistä aloittaa? Osallistu ihokyselyymme.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

punaisen valon ja sinisen valon hoito

Kuinka sininen valohoito estää aknen puhkeamista

kirjoittanut Jazmine Roxas | 11. elokuuta 2023
aknen valohoito

Akne: kattava opas

kirjoittanut Andres Jimenez | 14. syyskuuta 2022
punaisen valon terapia akne

Akne, selitetty

kirjoittanut Andres Jimenez | 11. syyskuuta 2022