sininen vaalea ihonhoitosininen vaalea ihonhoito

Valohoito psoriaasille

kirjoittanut Andres Jimenez | 13. syyskuuta 2022
Valohoito on psoriaasin hoito, joka hoitaa ihoa valolla. Sitä voidaan käyttää joko lievien tapausten hoitoon tai vaikeampien tapausten hallintaan. Psoriasis on ihosairaus, joka aiheuttaa punaisia, tulehtuneita iholaastareita, joita peittävät hopeiset suomut. Niitä on monia erilaisia hoitoja tähän ihosairauteen, mutta valohoito voi olla yksi tehokkaimmista. Tässä viestissä keskustelemme siitä, mitä valohoito on, mitä psoriasis on ja kuinka valohoitoa voidaan käyttää psoriaasin hoitoon.
sininen vaalea ihonhoito

Mikä on psoriasis?

Se on krooninen sairaus, joka tulee ja menee usein sykleissä.
On olemassa monia erilaisia ​​tyyppejä, mutta yleisin tyyppi on plakkipsoriaasi. Se näkyy tyypillisesti punaisina, tulehtuneina iholäiskinä, joita peittävät hopeiset suomut.
Se voi esiintyä missä tahansa kehon osassa, mutta yleisimmin sitä esiintyy päänahassa, polvissa, kyynärpäissä ja alaselässä. Oireet voivat olla lieviä muutaman viikon tai kuukauden ajan ja sitten pahentua muutaman päivän tai viikon ajan.

Miten valoterapia toimii

Se toimii hidastamalla ihosolujen kasvua. Ihosolut kasvavat nopeasti ihmisillä, joilla on psoriaasi, mikä johtaa laastareiden kertymiseen iholle.

Valoterapian tyypit

Valohoitoa on kahta tyyppiä: ultravioletti A (UVA) ja ultravioletti B (UVB). UVA on yleisin hoitomuoto. UVB on harvinaisempi, mutta se on tehokkaampi psoriaasin hoidossa.

Valohoito ultravioletti a

Ultravioletti A (UVA) käyttää keinotekoista valonlähdettä ultravioletti A-säteiden lähettämiseen. Valo sijoitetaan lähelle ihoa ja potilas altistetaan valolle tietyn ajan.

Ultraviolettivalohoito b

UVB:tä on kahta tyyppiä:
  • Laajakaista uvb (bb-uvb)
  • Kapeakaistainen uvb (nb-uvb)
BB-UVB on yleisin UVB-valohoitotyyppi. Se käyttää valonlähdettä, joka lähettää useita ultraviolettisäteilyn B aallonpituuksia. NB-UVB on uudempi UVB-hoitotyyppi. Se käyttää valonlähdettä, joka lähettää kapeamman alueen ultravioletti B aallonpituuksia.
sininen vaalea ihonhoito

Kuinka valoterapiaa käytetään psoriaasin hoitoon

Sitä voidaan käyttää lievien tapausten hoitoon tai vaikeiden tapausten hallintaan. Sitä käytetään usein yhdessä muiden hoitojen, kuten paikallisten lääkkeiden tai systeemisten lääkkeiden, kanssa.
Iholle levitetään paikallisia lääkkeitä, joihin kuuluvat kortikosteroidit, kalsipotrieeni ja tazaroteeni. Systeemiset lääkkeet otetaan suun kautta tai ruiskeena, ja niihin kuuluvat metotreksaatti, syklosporiini ja atsitretiini.
Valohoitoa annetaan yleensä kahdesta kolmeen kertaa viikossa muutaman viikon tai kuukauden ajan. Hoidon tarpeessa käytettävä aika riippuu ihon tilasi vakavuudesta ja siitä, kuinka hyvin reagoit. Useimpien ihmisten on käytettävä valohoitoa vähintään kaksi tai kolme kuukautta ennen kuin he näkevät oireidensa merkittävän paranemisen.
Tämä hoito voidaan tehdä joko sairaalassa tai kotona olevilla laitteilla.

Milloin valohoitoa kannattaa käyttää

Sitä tulee käyttää, kun psoriaasi on aktiivinen ja oireet ovat vakavia. Valohoitoa voidaan käyttää joko itsenäisenä hoitona tai yhdessä muiden hoitojen, kuten paikallisten steroidien tai suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa.

Turvallisuus

Valohoito on turvallinen ja tehokas hoito psoriasikseen. Sitä voidaan käyttää lievien tapausten hoitoon tai vaikeiden tapausten hallintaan. On kuitenkin joitain sivuvaikutuksia. Yleisin sivuvaikutus on ihon ärsytys.
Muita mahdollisia sivuvaikutuksia ovat:
  1. Auringonpolttama
  2. Kuiva iho
  3. Kutina
  4. Punoitus
  5. Turvotus
  6. Rakkuloja
Psoriaasipotilailla on myös lisääntynyt riski saada silmäongelmia, kuten kaihi ja ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma. Siksi on tärkeää käyttää aurinkolaseja ja suojalaseja, kun olet alttiina ultraviolettivalolle.
paras sininen vaalea ihonhoito
Jos havaitset jonkin näistä haittavaikutuksista, lopeta hoito ja ota yhteyttä lääkäriin.
Oletko koskaan käyttänyt fototerapiaa psoriaasiin? Kerro meille alla olevissa kommenteissa! Jos sinulla on kysyttävää valohoidosta tai psoriaasista yleensä, kysy niitä myös alla olevissa kommenteissa! 

Muuta ihosi solawavella

Etkö ole varma mistä aloittaa? Osallistu ihokyselyymme.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

punaisen ja sinisen valon hoito

5 asiaa, jotka sinun on tiedettävä psoriaasista

kirjoittanut Andres Jimenez | 12. elokuuta 2022